Záleží na tom, jak to namíchají

Mnohokrát se mi v poslední době stalo, že jsem na dotaz, jakou zmrzlinu v obchodě mají, dostal nepříliš úslužnou odpověď: z Opočna. Ta odpověď asi měla být zárukou kvality. Jako by termín „z Opočna“ znamenal jistotu, že žádaná vanilková zmrzlina (o tu mi v daných okamžicích šlo) bude veskrze dobrá. Mnohokrát to tak ale nebylo, protože tahle hra má svá pravidla.
Nepochybuju o tom, že pracovníci v Opočně vyrábějí zmrzlinu kvalitní. Do obchodů ji nicméně dodávají v prášku a jistě s návodem, v jakém poměru s vodou by se měl smíchat, aby byl výsledek uspokojivý. Pokud prodejci zmrzliny tento návod dodrží, vyrobí a následně budou prodávat opravdu dobrou vanilkovou.
Jenomže řada prodejců na to kašle. Řada prodejců se totiž chová „ódéesácky“, tedy chce z kupujících vytřískat, co se dá, a zbohatnout děj se, co děj a hned. A tak prostě míchají prášek z Opočna s vodou v poměru, v němž s obrovským náskokem vítězí tekutina, čímž vzniká navenek vanilková, ve skutečnosti však bídná vodová zmrzlina.
Dvě zkušenosti z léta. Ve Šternberku jsem druhdy odpoledne poobědval opravdu mimořádně hnusný pokus o jídlo v hotelu kousek od náměstí a vypravil se poté uklidnit ven. U nedalekého okénka, v němž nabízeli zmrzlinu, nikdo nebyl. Zmrzlinář ale seděl venku, a když jsem přistoupil, líně zvedl oči od nějakého tamního věstníku, který četl. Zeptal jsem se ho, jakou má zmrzlinu, a on odpověděl, že vanilkovou. „Dobrou?“ položil jsem další otázku. „Dobrou, z Opočna,“ argumentoval, neochotně zvedl zadek a vydal se prodat mi jednu porci.
To, co jsem od něho dostal, byl hnus fialový. Samá voda, tím pádem jeho opravdu neúspěšná snaha být seriózním obchodníkem. Civěl divně, když jsem po dvou ochutnáních zmrzlinu šoupl do koše a s pískotem odkvačil.
Například v Libeřských lahůdkách ve Vodičkově ulici v Praze vanilkovou také neumějí namíchat. Pravdou však je, že kvalita potravin je v tomto obchodě osudový problém ve všech žánrech. Třeba tamní zákusky nemají vůbec žádnou chuť.
Druhý příběh je z Hluboké nad Vltavou. Letos v říjnu jsem se z hlavní ulice vypravil nahoru na zámek a na cestě jsem narazil na obchod, v němž nabízeli i zmrzlinu. Prodavačka mi sdělila, že je dobrá, protože je z Opočna (ta zmrzlina), natočila mi a… byla dobrá. Byla skvělá. V tom obchůdku ji prostě namíchali podle návodu.
Takže pokud jde o vanilkovou zmrzlinu, zázrak nenese samo označení „z Opočna“, nýbrž to, jestli jsou prodejci při míchání malé sviňky, anebo nikoli.



Komentáře [ 1 ]

  • Jitka Lipovská napsal:

    Ahoj Jardo.
    Tvůj článek jsem poslala sestře. Jedna z jejích činností je i kontrola jakosti zmrzliny z Opočna. O tomto problému ví a je ráda za každý podnět. Zmrzlinář má z jedné dvacetikorunové porce 17 Kč. Tak poraď.Možná se ti sama vyjádří.
    Zdravím a ráda tě uvidím. Jitka

Přidat komentář

(Povinné)
(Povinné)
(Povinné)